top of page
Zoeken
Foto van schrijverLiselotte Verfaillie

10 wijntermen die je moet kennen voor de feestdagen


Straks is het weer zover: de kerstfeestjes, oudejaarsavond en vele nieuwjaarsrecepties. De komende weken gaan we veel eten, en zonder twijfel ook heel wat drinken. Verras je tafelgenoten met de juiste wijntermen en het feestje kan alleen maar aangenamer worden…

Champagne

Champagne is een mousserende wijn uit een bepaalde streek van Frankrijk en gevinifieerd volgens bepaalde regels. Een mousserende wijn mag pas een Champagne genoemd worden als de druiven uit de Champagnestreek komen en de wijn daar ook is gemaakt. De wijn moet gemaakt worden volgens de Méthode Champenoise, en de enige druiven die mogen gebruikt worden zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

Chambreren

Chambreren betekent het op kamertemperatuur laten komen van de wijn, voornamelijk rode wijn. Een aantal uur voor de maaltijd, haal je de flessen rode wijn uit de kelder om op kamertemperatuur te komen.

Walsen

We walsen de wijn als we die in cirkeltjes in het glas laten bewegen. Op die manier komt er meer zuurstof bij de wijn, en daardoor komen de aroma’s van de wijn meer naar boven. Als de wijn in je glas wordt gegoten, kun je vaak al heel wat aroma’s herkennen. Wals de wijn en ruik dan opnieuw: er zullen heel wat meer aroma’s bovenkomen.

Droog

Een droge wijn is een wijn met heel weinig restsuiker (suiker die niet vergist is), maximaal 0,2%. Het is dus een wijn die niet zoet smaakt, maar het tegendeel van zoet. Een droge wijn drinken we bij het aperitief en bij de maaltijd, of gewoon op een terrasje of tijdens een rustig avondje in de zetel.

Filmend

Filmend is een woord dat we gebruiken om het mondgevoel te omschrijven: welk gevoel geeft een wijn in je mond. Een filmend mondgevoel is vol, rijk, romig, alsof het een ‘laagje’ nalaat in je mond.

Strak

Strak is het tegenovergestelde van filmend. Bij een strak mondgevoel trekt je mond als het ware samen, zoals wanneer je in een citroen bijt. Vaak gaat het om een frisse wijn, met een hoge zuurtegraad.

Balans

Een wijn is in balans als er een mooi evenwicht is tussen de zuren, de alcohol, de suikers en de tannines. Een wijn moet ook in balans zijn met het gerecht waarbij ze wordt geserveerd: de kracht, mondgevoel en smaakkarakters van wijn en gerecht moeten samen in evenwicht zijn.

Op dronk

Een wijn is op dronk als hij klaar is om gedronken te worden. Meestal wordt deze term gebruikt bij rode wijnen: deze moeten rijpen vooraleer ze het best kunnen gedronken worden. Een wijn die nog niet op dronk is, is te jong: dan overheersen de tannines.

Monocépage

Een monocépage is een wijn die volledig van één druif is gemaakt, vb. een Chardonnay, een Sauvignon Blanc, een Pinot Noir, een Merlot.

Blend

Een blend is een wijn die gemaakt is van twee of meerdere druiven. Er zijn verschillende bekende blends, vb: een Bordeaux blend bestaat uit Merlot en Cabernet Sauvignon. Wijnmakers kiezen voor een blend als ze willen dat de kwaliteiten van de verschillende druiven elkaar versterken.


Heb je meer vragen? Aarzel niet om me te contacteren!

Comments


bottom of page