top of page
Zoeken
Foto van schrijverLiselotte Verfaillie

5 tips voor een geslaagde kaas- en wijnavond


Vandaag, 25 juli, is het internationale kaas- en wijndag. We all love cheese and wine! Met deze tips maak je van elke kaas- en wijnavond een geslaagde avond.


De kaasfamilies


We kennen verschillende kaasfamilies: verse kaas, schapen- en geitenkaas, witschimmelkaas, roodbacteriekaas, halfharde en harde kaas, blauwschimmelkaas. En we willen onze gasten graag een uitgebreid gamma aan kazen laten proeven.

Toch is het niet zo gemakkelijk om een wijn te kiezen die bij alle kaasfamilies past. Eigenlijk is dat onmogelijk.

Wil je geslaagde combinaties serveren, kies dan voor kazen uit dezelfde kaasfamilie en combineer deze met 1 wijn. Of maak verschillende plateaus van kazen uit dezelfde familie, waar je telkens een andere wijn bij serveert.



Witte of rode wijn


Traditioneel zeggen we heel snel 'rode wijn' bij kaas. Echter, de meeste kazen passen niet bij rode wijn. Dat heeft te maken met de structuur en de smaak van zowel kaas als wijn. Rode wijn bevat vaak tannines (dat 'trekt' in je mond, net alsof je op een pitje van een druif bijt), en kazen zijn vaak vet en zout. Net deze combinatie van tannines, zout en vet werkt niet goed.


Met een witte wijn zit je vaak beter: een frisse witte wijn of een off-dry witte wijn bij verse kazen, geitenkazen en roodbacteriekazen; een volle witte wijn bij witschimmelkazen en harde kazen. Wil je toch graag rode wijn serveren: kies dan voor een rode wijn zonder tannines: Beaujolais, Pinot Noir, Gamay de Tourraine en geef er geen verse kazen bij.



Wijn en kaas uit dezelfde regio


Wijn en kaas uit dezelfde regio, gaan traditioneel goed samen, ze hebben hetzelfde smaaktype. Probeer eens een geitenkaasje met een Sauvignon Blanc uit Sancerre of Pouilly-Fumé, een Chaource met Champagne of een Munster kaas met Gewurztraminer uit de Elzas.



Garnituren


Druiven, noten, kiwi's: lekker bij sommige kazen, maar niet bij allemaal. Gooi dus niet overal noten tussen, maar schik de juiste garnituren bij de juiste kazen.


Verse kazen en geitenkazen gaan niet samen met vers fruit, maar wel met gedroogd fruit of honing. Een stukje vers stokbrood maakt het helemaal af.

Harde en halfharde kazen, zowel als roodbacteriekazen, passen dan weer wel met vers fruit of fruitchutneys. Ook notenbrood past hier goed bij.

Hoe vreemd het ook klinkt: witschimmelkazen smaken goed met rauwe champignon: dat versterkt immers de aroma's van de kaas.



Blauwschimmelkaas als afsluiter


Blauwschimmelkazen zijn heel sterk van smaak: vol en rijp en filmend. Die kun je niet tussen de andere kazen serveren, want na een blauwschimmelkaas proef je de aroma's van de andere kazen niet meer. Blauwschimmelkazen geef je dus best als afsluiter. En je geeft er best een wijn bij die qua smaaktype ook vol en rijp en fimend is: een zoete wijn, of een porto. Een stukje krentenbrood en wat kweeperengelei brengen het geheel mooi samen.



Ga ermee aan de slag, probeer uit en vooral: geniet! En tag gerust #winethisup als je een kaas- en wijnavond organiseert, zo kan ik meegenieten van jullie heerlijke avond!


Comments


bottom of page