top of page
Zoeken
Foto van schrijverLiselotte Verfaillie

Champagne: voor levensgenieters pur sang


Zomaar, in het midden van de week, het enige uurtje zon tussen alle regenbuien benutten, en je in de tuin nestelen met een fles bubbels en een stukje heerlijke kaas... Dat is iets voor levensgenieters, toch?


Goed gemikt dus, deze #whatgrowstogethergoestogether foodpairing tip over Champagnje. Want wie doet niet graag eens een fles Champagne open? Het idee alleen al, brengt je in een feestelijke bui. Het blijft een uniek product, want terwijl er overal ter wereld schuimwijn mag worden gemaakt, mag de echte Champagne enkel en alleen uit de streek rond Reims komen, in het noordoosten van Frankrijk.


Daar in de Champagnestreek heb je grote en bekende spelers, maar ook honderden kleine wijnboeren. Levensgenieters en wijnkunstenaars, die hun grond, hun druiven en hun wijn door en door kennen, die het ambacht van vader op zoon, maar ook steeds vaker van moeder op dochter, doorgeven.


Eén van de geheimen van goede Champagne is tijd. Want die bubbels geraken niet zomaar in de fles, die ontstaan namelijk door vergisting van de suikers in het fruit, waardoor je alcohol en bubbels krijgt. Eens alle suikers zijn vergist, eens alle bubbels zijn ontstaan, dan blijven die flessen nog langer liggen rusten, soms zelfs 3 jaar lang. Zo worden de bubbels en de wijn één geheel, waardoor ze zacht aanvoelen in je mond, en niet meteen allemaal ontsnappen uit je glas.


Champagne wordt traditioneel gemaakt van een blend van druiven: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Elke druif brengt iets anders mee in de wijn: Chardonnay zorgt voor de frisse zuren en elegante finesse, Pinot Noir zorgt voor de fruitige toets en Pinot Meunier geeft een mooie bloemigheid aan de aroma's. De unieke mix van die druiven zorgt voor de unieke aroma's bij elke wijnboer.


Je hoort wel eens spreken van een 'blanc de blanc Champagne'. Dit gaat dan over een witte Champagne, gemaakt van witte druiven. Dus enkel van Chardonnay, want Pinot Noir en Pinot Meunier zijn blauwe druiven. Een 'blanc de noir' bestaat dus ook: dat is een witte (schuim)wijn, gemaakt van blauwe druiven.



Wat is nu de beste pairing voor Champagne? Goed nieuws: Champagne gaat echt met alles: van aperitief tot dessert en alles daartussen. Door de fijne elegantie, pairt hij goed met delicate gerechten, en tegelijkertijd kan hij door de krachtige bubbels weerstand bieden tegen zwaardere en zelfs pikantere gerechten.


Het etiket op de fles kan je een aanduiding geven van hoeveel suiker er aan de wijn is toegevoegd en dus hoe zoet de Champagne is. Brut Nature, Extra Brut en Brut hebben heel weinig tot geen toegevoegde suikers, zijn dus heel droog en prima te drinken bij een aperitief of lichte lunch. Wie niet graag een heel droge Champagne drinkt, kiest voor Sec of Demi-Sec, ook daar kun je van genieten bij een apertief, maar die past ook bij wat vollere gerechten. Deze Champagnes zijn vaak ook wat toegankelijker voor iedereen. En een Doux serveer je bij het dessert, want die heeft voldoende zoetheid om een zoet gerecht aan te kunnen.


Voor deze regionale foodpairing tip, raad ik aan om Champagne te pairen met Chaource, een kaas uit dezelfde regio, gemaakt van rauwe koemelk, met een volle en romige textuur. De bubbesl van de wijn doorsnijden de volle textuur van de kaas, en zo wordt je mond als het ware na elke slok terug gezuiverd, waardoor je steeds opnieuw een hapje kaas wil nemen. Het contrast tussen de texturen zorgt ervoor dat je dit een spannende combinatie blijft vinden.



Champagne serveer je best in een hoog en smal glas, zo blijven de bubbels het langst gevangen in je glas. Een hip alternatief is een coupe, een heel breed en laag cocktailglas, perfect voor themafeestjes. Het voordeel van zo'n glas is dat de aroma's heel gemakkelijk vrijkomen en je dus heel veel fruitige aroma's hebt. Je moet wel wat sneller drinken, want door die grote opening verdwijnen de bubbels snel. Geef toe, zo'n glas is retro chique en meteen al feestelijk.



Als je op Champangne weekend gaat, hou je dan vooral niet in, ook als je niet gewend bent om regelmatig een fles te kraken. Champagne kan namelijk enkele jaren verouderen in je kelder en zal zo alleen maar meer complexe aroma's krijgen.

Jonge Champagnes, 2 à 3 jaar na oogstdatum, is jeugdig en fris, met fruitige aroma's van citrus, appel, perzik, bloemen en broodkruim. Bij Champagne van 3 tot 6 jaar komt er een mooi evenwicht tussen de fruitige aroma's enerzijds, en anderzijds aroma's van gebak, karamel en room. En bij Champagnes van 6 à 8 jaar worden de aroma's heel intens, en proef je ook gedroogd fruit, honing en toast.


Heb jij een favoriete Champagneboer waar je regelmatig een voorraadje gaat inslaan? Deel het met ons in een comment, zodat we allemaal eens kunnen gaan proeven :-)




Comments


bottom of page