top of page
Zoeken
Foto van schrijverLiselotte Verfaillie

Clash of the titans: Merlot vs Cabernet Sauvignon DIY


Nu we tijdelijk niet naar wijntastings kunnen gaan, organiseren we regelmatig zelf een mini tasting met lekker eten en lekkere wijn. In deze tasting vergeleken we 2 heel bekende, veel aangeplante druiven, druiven die vaak in dezelfde regio worden aangeplant en zelfs vaak samen in de fles zitten. En toch hebben ze elk apart hun eigenheid. Met deze tips organiseer jij ook zelf een leerrijke DIY tasting @home.


In de winkels waar je dagelijks je boodschappen doet, vonden wij duo's Merlot en Cabernet Sauvignon van hetzelfde wijnhuis. Wij kochten ze in de Albert Heijn, de Delhaize en de Wereldwinkel. Verschillende druiven van hetzelfde wijnhuis vergelijken heeft het voordeel dat je echt enkel de druif vergelijkt: de wijnbouwer, wijnmaker, vaten, klimaat en terroir zijn namelijk dezelfde, dus de verschillen die je proeft hebben komen echt van de druif.


Alhoewel Merlot en Carbernet Sauvignon het meest bekend zijn als druiven uit Bordeaux, zul je geen duo's uit die regio vinden. In Bordeaux worden ze namelijk in een blend gebruikt. In landen uit de Nieuwe Wereld, Chili, Australië, Californië, maken ze wel monocépages van die druif, en die duo's vind je hier dan ook terug.


Om goed het verschil te leren proeven tussen rood fruit en zwart fruit, gebruik je gewoon het fruit als referentie. Als bessen in het seizoen zijn, ga dan voor verse bessen en snij ze open. Vind je die niet, dan kun je confituur gebruiken, zoals wij deden voor deze tasting. De aroma's in de confituren zijn net zo levendig en sterk als in vers fruit, dus je herkent onmiddellijk in je glas wijn welk fruit je terugvindt als je ze vergelijkt met confituur. Een nadeel echter is dat de hoeveelheid suiker in de confituur een invloed heeft op de smaak van de wijn: de tannines van de wijnen werden sterker en harder, minder aangenaam.


Cabernet Sauvignon herken je aan het donkere fruit: zwarte bes, pruimen, cassis, maar ook aan een kruidigheid en chocolade of vanille aroma's omdat de wijn gerijpt is in eiken vaten. Als de wijn langer rijpt, vind je aroma's terug als leer, tabak, ceder. Cabernet Sauvignon serveer je met rood vlees: lam, steak, ... Probeer de wijn een tweetal uur voor de maaltijd te decanteren: de zuurstof zal ervoor zorgen dat de aanwezige tannines wat zachter worden en dat de aroma's zich kunnen ontwikkelen.


Merlot herken je aan het rijpe rode fruit dat meer op de voorgrond komt dan zwart fruit. Waar Cabernet Sauvignon bekend is om zijn sterke karakter en structuur, is Merlot net iets lichter, eleganter. Daardoor kunnen de foodpairings ook iets lichter: Merlot kun je net zo goed serveren met rood vlees, maar in tegenstelling tot Cabernet Sauvignon gaat Merlot ook samen met varkenskoteletjes, linzen, Indische schotels.


Moeten deze druiven niet lang in je kelder liggen te rijpen? Ja, als je een Bordeaux koopt, is deze vaak gemaakt om nog lang te bewaren. De manier waarop wijnen in Bordeaux gemaakt worden, zorgt ervoor dat de wijnen nog lang goed blijven op fles, en dat de smaken steeds beter worden als je het geduld hebt om enkele jaren te wachten: de tannines gaan mooi versmelten in de wijn en zo wat verzachten, de aroma's worden steeds rijker en naast de fruitaroma's en houtaroma's, gaan er rijpingsaroma's ontwikkelen.

Maar de wijnen uit Nieuwe Wereld landen die je nu in het rek vindt, kunnen nu gedronken worden: deze landen mikken namelijk niet op lange rijping, maar maken de wijn op zo'n manier dat die klaar is om gedronken te worden van zodra ze op fles zit.


Nog even de tips voor een eigen DIY op een rijtje:

- koop een duo van hetzelfde wijnhuis

- voorzie aparte glazen voor elke wijn, zo kun je blijven vergelijken: naarmate de wijn langer open is, zul je meer en rijkere aroma's terugvinden

- voorzie vers fruit of confituren als referentie voor de verschillende fruitaroma's

- serveer er rood vlees bij


Heb jij zelf de DIY Merlot-Cabernet Sauvignon gedaan: laat eens weten wat je ervan vond, of tag ons in je foto's. En contacteer ons gerust met je wijn-vragen: wij testen het met plezier voor je uit! @wine_this_up #winethisup @vinophily





Comments


bottom of page