top of page
Zoeken
Foto van schrijverLiselotte Verfaillie

Egri Bikavér: één van de parels van Hongarije


Ik ben lid van het Plaatselijk Comité van 3 scholen in centrum Antwerpen. Mijn bijdrage aan de vergaderingen is steeds opnieuw: lekkere wijn om bij te vergaderen :-) Ik kies graag voor een wijn met een verhaal, en met verrassende smaken. Gisteren hadden we een stevige vergadering: de voorzitter had namelijk laten weten dat hij zijn taak zou neerleggen, dus we moesten nadenken over de toekomst van het Plaatselijk Comité en wie welke rol hierin wou opnemen. Dat vraagt om een stevige en inspirerende wijn. En dit vond ik in deze Egri Bikavér Superior 2013.


Egri Bikavér kennen we ook wel onder de naam 'stierenbloed'. De legende gaat dat de naam is ontstaan bij de invasie van Soleiman De Grote, sultan van het Ottomaanse Rijk, in 1552. Alhoewel de sultan een gemakkelijke zege had verwacht, trof hij in Eger heel moedige tegenstanders. Hoewel de Hongaren in de minderheid waren, wonnen ze toch de strijd om Eger. Volgens de legende hadden de Hongaren zich de nacht ervoor moed ingedronken met plaatselijke rode wijn. De Turkse soldaten geloofden dat er stierenbloed door de wijn was gemengd: dat was voor hen de enig mogelijke verklaring voor het krachtig en hevig verzet van de Hongaren.


Egri Bikavér is een droge rode blend uit de streek van Eger. Het werd de eerste appellatie in Hongarije, in 1997. De appellatie kent 3 kwaliteitsniveaus: classicus, superior en grand superior. Elk niveau kent zijn eigen regels wat betreft oogsten, gisten, marketing, ... Wat de 3 niveaus gemeenschappelijk hebben, is dat het een blend is, gebaseerd op de Kékfrankos druif, en alle druiven zijn geoogst en gevinifieerd in de streek van Eger. De blend moet minstens 3 verschillende druivenrassen bevatten, uit een lijstje van 13 mogelijke (zowel inheemse als Franse) druivenrassen binnen de appellatie. Het is een diepe en volle wijn, vol fruitige en kruidige aroma's, en een hint van veroudering op hout. Kenmerkend voor Egri Bikavér wijnen is dat geen enkele druif de bovenhand krijgt in de blend, waardoor de wijn een uitgesproken complexiteit heeft.


Deze fles Egri Bikavér van Tóth Ferenc is een Superior wijn. Het kwaliteitsniveau 'Superior' bestaat sinds 2004. Superior wijnen bevatten minstens 5 van de 13 mogelijke druivenrassen binnen de appellatie en de opbrengst van de druiven mag maximaal 60 hl/ha zijn. De wijn moet minstens 12 maanden verouderen op hout, en daarna nog 6 maanden op fles vooraleer ze mag verkocht worden.


En hoe de vergadering afliep? Ik werd voorgedragen als nieuwe voorzitter... Ik had deze rol niet voor mezelf gezien, maar ik ben bereid om erover na te denken. Uiteraard bij een goed glas wijn ;-)

Comments


bottom of page