top of page
Zoeken
Foto van schrijverLiselotte Verfaillie

Langhe vs Roero: de impact van terroir











In november maakte ik kennis met Marco Vacca, eigenaar en wijnmaker van Cascina Albano, een wijndomein in het zuiden van Piemonte.

In Cascina Albano maken ze biodynamische wijn, zeer interessant om daar in een latere blogpost ook eens aandacht te besteden. Vandaag wil ik slechts 2 wijnen bespreken: zelfde druif maar omwille van een ander terroir een heel andere wijn.

We dronken Langhe Arneis naast Roero Arneis. De Arneis druif is een autochtone witte druif uit Piemonte. De druif geeft een jong te drinken wijn met lage zuurtegraad. Echter, de ondergrond zorgt voor de specifieke kenmerken van deze wijnen. Het gebied Langhe heeft veel klei in de ondergrond, wat zorgt voor meer fruit en vettigheid in de wijn. Roero is een klein gebied met een zanderige ondergrond. Dit zorgt eerder voor florale aroma’s in de wijn, en de kalk zorgt voor een lagere zuurtegraad.

Langhe Arneis van Cascina Albano is een wijn met een dynamisch en energiek karakter. De druiven zijn met de hand geplukt, direct geperst en gefermenteerd in stalen tanks met temperatuurcontrole. Het is een heel toegankelijke wijn, met aroma’s van rijpe appel en peer en frisse groene kruiden, ideaal om van te genieten op een zonnig terras.

Ook bij de Roero Arneis van Cascina Albano zijn de druiven met de hand geplukt, maar gefermenteerd in barriques. Dat geeft de wijn een iets donkerdere kleur. Het is een heel verfijnde en elegante wijn, met aroma’s van witte bloemen en lentegroen, alsook een toets van hout. Ideaal om te drinken bij fijne vis zonder saus, zeevruchten of geitenkaas.

De wijnmaker heeft hier juiste keuzes gemaakt bij de vinificatie om beide terroirs maximaal tot uiting te laten komen in de wijnen, en toont hier twee heerlijke wijnen met een totaal ander karakter van één en dezelfde druif.

Comentarios


bottom of page