top of page
Zoeken
Foto van schrijverLiselotte Verfaillie

Muscadet: zomers genot


Muscat, Muscadet, Muscadelle... klinkt als 3 synoniemen voor 1 druif, niet? En toch zijn het 3 verschillende wijnen, helaas. Soms kan wijn stiekem toch een beetje ingewikkeld zijn :-)


Ik weet het nog als de dag van gisteren: het examen sommelier 1e jaar. We hadden algemene kennis gekregen: hoe we wijn moeten proeven, hoe wijn gemaakt wordt, wat biologische wijn is, ... Wat we nog niet hadden geleerd, waren verschillende wijnregio's met hun typerende druiven. En toen kwam op het examen een vraag over Bordeaux. Ik wist niet eens of Bordeaux in het oosten of het westen van Frankrijk lag, ik had er geen idee van of Bordeaux alleen een wijnregio was, of ook een druif of wijnstijl.

Als ik terugkijk, ben ik soms verwonderd over de stappen die ik heb gezet. In kennis van wijn, en in wijnproeven, kun je een mooie evolutie maken, zolang je maar iemand hebt die stap voor stap de wijnwereld voor je laat opengaan.


Net zoals in deze blog, waar ik je 1 druif wil leren kennen. Niet Muscat, niet Muscadelle, maar wel Muscadet.

Muscadet is eigenlijk geen druif, maar wel een witte wijn, gemaakt van de 'Melon de Bourgogne' druif, in de regio van Nantes, het westen van de Loirestreek.

Alhoewel van oorsprong een druif uit Bourgogne, vind je ze daar niet meer terug, wel nog aan de kustregio in het Noordwesten van Frankrijk. Dat is meteen ook de enige regio waar de Melon de Bourgogne echt wordt aangeplant. Het is dus een zeldzame druif, wat ervoor zorgt dat je ook even moet zoeken voor je een flesje vindt in de winkel.


Muscadet is een hele frisse wijn, met veel aroma's van groen fruit, zoals limoen, appel en peer.

Daarnaast heeft de wijn nog 2 heel typische aroma's. Ten eerste smaakt de wijn vaak wat ziltig, net als schelpjes. Dit komt helemaal door de invloed van de ocaan, waar de druiven naast groeien.

Ten tweede kun je heel subtiel iets proeven van broodgist. Dat komt omdat de wijn na het vergisten niet direct wordt gebotteld maar ook niet wordt overgeheveld naar een roestvrijstalen rijpingsvat. De wijn blijft gewoon in het vergistingsvat liggen, samen met de droesem. Dat is het bezinksel dat is ontstaan bij het vergistingsproces, en op de bodem van het vat ligt. Af en toe wordt er flink in het vat geroerd, waardoor de droesem in de wijn ronddrijft. En dat geeft net die aroma's van brooddeeg.


Wat verder nog typisch is aan deze wijn, is dat er een maximum alcohol percentage is, namelijk 12%. Het is dus een wijn die vlot drinkt, ideaal voor een lichte maaltijd, een aperitiefje of op een zomers terras.


Deze wijn serveer je typisch met zeevruchten: de zilte smaken gaan heel goed samen. En aangezien het een lichte wijn is, is het ideaal om op een warme zomeravond samen met wat vrienden te zitten keuvelen en peuzelen onder het genot van een Muscadet. Zoek het echt niet verder.


Muscadet is een wijn die gemaakt is om jong te drinken: 1 of 2 zomers na het bottelen. Dan is de wijn op zijn best: lekker fris en fruitig. Serveer de wijn heel fris, rond de 8°, in een tulpvormig glas met een ietwat smallere opening.


Oh, heerlijk, met de zomer en de versoepelingen voor de deur: niets zo leuk als ontspannen bijkletsen bij een glas Muscadet en een bordje verse garnalen. Ik wens het iedereen toe!!


Liever wat geitenkaas en stokbrood? Bekijk dan deze wijntip.





Comentarios


bottom of page