Zolang we nog niet naar het buitenland mogen, doen we ons tegoed aan de wijnen uit onze eigen kelder, en gelukkig zijn er dat wel wat :-)
Omdat ik de laatste weken bij verschillende gelegenheden een Pinot Noir heb opengedaan, is het tijd om eens wat dieper in te gaan op de druif.
Zoals we in het boek van Marq de Villiers lezen, is de Pinot Noir een echte hartenbreker: omdat het de favoriete druif is van heel veel mensen, maar vooral ook omdat het een heel moeilijke druif is om te verbouwen en zo de wijnboer veel hartzeer bezorgt. Door de dunne schil, is de druif heel gevoelig aan ziektes, dus er is heel veel zorg nodig bij het laten rijpen van de druif.
De dunne schil heeft nog een ander gevolg: het sap kan weinig kleurstoffen extraheren uit de schil, dus wijnen van de Pinot Noir druif zijn wijnen met een weinig intense kleur, waar je heel gemakkelijk doorheen kan kijken. De wijnen hebben ook heel weinig tannines, waardoor ze fluweelzacht aanvoelen in de mond.
Deze licht intense kleur en zacht mondgevoel staan in schril contrast met de smaken en aroma's: Pinot Noir is een heel aromatische druif, met heel complexe aroma's van kersen en aardbeien, houtaroma's, en ook typisch sous-bois aroma's zoals champignon en truffel, en zelfs dierlijke aroma's zoals leer. De wijn wordt slechts licht houtgelagerd, en krijgt dan aroma's van kaneel en zoethout. Door de complexe aroma's is het een druif die zeer weinig in een blend wordt gebruikt. Serveer de wijn in een breed wijnglas, zodat er veel zuurstof bij kan om alle aroma's ten volle tot hun recht te laten komen.
De Pinot Noir is een cool climate druif: voelt zich het best in koele regio's waar niet heel veel zon is. Het mekka van Pinot Noir is Bourgogne, maar je vindt hem ook dichterbij terug, in de Elzas en de Loire. Waar je in Bourgogne de typische sous-bois terugvindt, zoeken ze in de Loire streek vooral de fruitige toetsen door hem te fermenteren en laten rijpen in roestvrij stalen vaten. Ook buiten Frankrijk vind je Pinot Noir terug in cool climate regio's: Duitsland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Australië en de VS.
Je pairt Pinot Noir gemakkelijk met verschillende gerechten: geef er een risotto met champignon bij of iets steviger als geroosterde kip of kalkoen. Pinot Noir geeft gerechten met gehakt een lekkere sappigheid. Halfharde kazen of roodbacteriekazen vormen een goede match met een fruitige Pinot Noir. Een houtgelagerde Pinot Noir met veel sous-bois aroma's gaat heerlijk bij klein wild. Blijf weg van hartige vleesgerechten zoals steak, en van zeevruchten.
Wij proefden verschillende Pinot Noirs naast elkaar.
コメント