top of page
Zoeken
Foto van schrijverLiselotte Verfaillie

Sauvignon Blanc: een slaatje in een glas



Blij, fier, enthousiast...zo voel ik mij! Want twee keer goed nieuws gekregen! Eén: de lessen 'wijn en gerecht' mag ik vanaf volgend cursusjaar ook geven aan Syntra Leuven, en twee: ik krijg er lessen bij. In Syntra Antwerpen word ik ook docent 'Zuid-Afrika' en 'Australië' en in Syntra Leuven word ik ook docent 'Loire'. Nieuwe regio's dus, om in te duiken, te ontdekken en vooral te proeven.


Wijnen van de Loire proef ik uiteraard regelmatig, want na een wijnreisje vorig jaar, is mijn kelder weer goed gevuld met wijn uit deze regio. Een weekje cruisen door de streek, levert veel wijn op ;-) De Loire is echt een prachtige regio. Naar het schijnt, zijn er veel kastelen te bezoeken, maar die echt ik nog nooit gezien. Kwestie van prioriteiten, he... kaas en wijn :-)


Maar goed, terug naar de Syntra. Nieuwe lessen voorbereiden, dat betekent lezen, schrijven en proeven, zowel lokale wijnen als lokale gerechten. En laat de Loire net een uitgestrekte wijnregio zijn, met heel veel verschillende druiven en zowat alle wijnstijlen. Voer voor een grondig onderzoek naar regionale foodpairing dus. Want 'what grows together, goes together'. En de Loire heeft heel veel te bieden aan regionale gerechten en wijnen, denk maar aan de geitenkaasjes.



Als je vanuit België de Loirestreek binnenrijdt kom je al meteen in de appellatie Sancerre. In de vlakke regio, steekt één heuvel erbovenuit, en daar ligt Sancerre. Via welke richting je Sancerre ook binnenrijdt, je ziet al van ver de wijnranken netjes in het gelid staan op de heuvelrug. Witte én blauwe druiven, maar Sancerre is toch het meest bekend om zijn frisse witte wijn, gemaakt van een wereldwijd bekende druif, de

Sauvignon Blanc.



Sauvignon Blanc is een druif die wereldwijd aangeplant wordt, zowel in koelere klimaten, zoals de Loire, als in iets warmere regio's, zoals Californië en Nieuw-Zeeland. In Frankrijk vind je de druif vooral overal terug, maar het meest in de Loire en in Bordeaux.


In elke winkel vind je dus heel gemakkelijk Sauvignon Blanc terug, zowel tussen de Franse wijnen als tussen de internationale wijnen. Maar welke fles je dan uiteindelijk uit het rek haalt, hangt een beetje af van welke aroma's je het liefste hebt of van het gerecht waarbij je de wijn wil serveren.


Basisaroma's in elke Sauvignon Blanc zijn citrusaroma's, zoals limoen en pompelmoes, en aroma's van eerder onrijp wit fruit, zoals appel, peer en kruisbes. Wijnen uit de meer noordelijke regio's hebben ook grassige en vegetale aroma's, zoals buxus of groene paprika. Wijnen uit warmere regio's hebben eerder rokerige en mineralige aroma's, en tropische fruittoetsen zoals passievruchten.


Sauvignon Blanc is een wijn met fijne zuren, daarom wordt de wijn dan ook het vaakst gevinifieerd tot droge wijn. Die rijpt dan meestal op roestvrijstalen vaten, want zo wordt de frisse fruitigheid van de wijn het best bewaard.

Specifiek in Californië, laten ze Sauvignon Blanc ook wel rijpen in eiken vaten. Dat geeft een vollere wijn, die wat minder fris is en toetsen heeft van vanille en specerijen.


Een kleiner deel van de Sauvignon Blanc wijnen is zoete wijn, zoals de bekende Sauternes, onder Bordeaux. En ook al is die wijn heel zoet, toch wordt er dankzij de zuren in de wijn ook een zekere frisheid in bewaard, een fraîcheur zoals ze lokaal zeggen. Een hele mooie balans tussen zoet en fris, waardoor de wijn niet te zwaar wordt, en je niet het gevoel hebt dat je mond dichtplakt.


En waar serveer je deze wijn nu het beste mee? Sauvignon Blanc wordt ook wel eens "een slaatje in een glas" genoemd, door de frisse fruitige en vegetale aroma's. Je combineert deze wijn dus best met groenten, of een slaatje. Zelfs groenten die moeilijker met wijn te combineren zijn, zoals groene asperges en artisjokken, kunnen prima met Sauvignon Blanc. Het is ook een ideale zomerwijn, een wijn voor op terras. En uiteraard, dé pairing bij uitstek is Sauvignon Blanc met geitenkaas. Een regionale pairing, want de Loire heeft heel veel bekende geitenkaasjes. Eén van de meest bekende komt ook uit Sancerre, de 'Crottin de Chavignol', een schattig, klein, rond geitenkaasje, die je zowel jong als meer gerijpt kan eten.





Heb je een vollere Sauvignon Blanc, uit een warmere streek, geef die dan bij een quiche. En wat zoete Sauvignon Blanc betreft: Sauternes en foie gras zijn een bekende combinatie. Maar de wijn gaat ook goed bij desserts, zoals abrikozentaart.


Sauvignon Blanc wordt gemaakt om jong te drinken, laat hem dus niet jaren in je kelder liggen. Zoete wijn gaat welk enkele jaren mee, maar wordt er daarmee niet beter op, dus je kan hem evengoed meteen al opdrinken :-)


Hoe serveer je hem dan het beste: àm de fruitaroma's en de frisse levendigheid van de wijn het meest tot hun recht te laten komen, serveer je Sauvignon Blanc het beste in een tulpvormig glas, die naar de rand toe terug wat smaller wordt. Serveer de wijn fris, tussen 8°en 10°.

Als de wijn op hout gerijpt is, of de zoete Sauvignon Blanc, serveer je in een ronder glas met een wijde opening. Zo kan de wijn ademen en komen de intense aroma's los. Deze wijnen serveer je iets warmer, rond de 12°.


Een perfecte go-to wijn dus voor de komende zomermaanden! En geen betere dag dan vandaag om die Sauvignon Blanc-zomer in te zetten, want elk jaar vieren we de eerste vrijdag van mei 'internationale dag van de Sauvignon Blanc'. Een typisch Chavignol geitenkaasje en wat stokbrood erbij, meer heb je echt niet nodig.




Comments


bottom of page