Onlangs gaf ik 2 lessen over 'wijn en gerecht' aan de cursisten van de sommelier opleiding aan Syntra Antwerpen. In die lessen onderzochten we welke factoren invloed hebben op de wijnkeuze: hoe complex een gerecht is, hoe intens de smaken zijn, wat de textuur is in je mond. Hoe een gerecht in elkaar zit, bepaalt welke wijnstijl je best kan kiezen voor dat gerecht.
Zo doen we het eigenlijk altijd: we kiezen eerst ons gerecht, en op basis daarvan maken we een wijnkeuze. Ons gerecht staat dus op de voorgrond, de wijn op de achtergrond. Maar het kan ook omgekeerd: je kan ook vertrekken vanuit de wijn. En eigenlijk is dat ook logischer.
Als je een fles wijn koopt, kan je aan de aroma's, de smaak, de textuur van de wijn eigenlijk niets meer veranderen. Hoogstens kun je de wijn een uurtje voor het uitschenken overgieten in een karaf. Dat 'karaferen' zorgt ervoor dat alle aroma's de nodige zuurstof krijgen om volledig open te komen. Maar dat is echt de enige invloed die jij nog hebt op de wijn.
Terwijl je op een gerecht nog heel veel invloed hebt. Zo kan je een gerecht een strakkere textuur geven door er citroensap aan toe te voegen. Je kan de intensiteit van de smaken verhogen door er meer zout of verse kruiden bij te doen. Je kan ervoor kiezen om pikante elementen te verwerken in je gerecht, of net niet. Je kan kiezen voor een crunchy textuur door je vlees te bakken in plaats van te verwerken in een stoofpotje. En ga zo maar door.
Dus waarom zou jij nog moeite doen om elke fles wijn zo te kiezen dat die past bij het gerecht dat jij voor ogen hebt, wanneer je veel gemakkelijker het gerecht kunt doen aansluiten bij de wijn die je wil schenken? Durf eens wat vaker de wijn op de voorgrond plaatsen, en het gerecht op de achtergrond.
Ik geef graag wat tips.
Heb je een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, die je meteen aan de zomer doet denken? Verwerk dan heel veel groene groenten in je gerecht, en maak er een slaatje van.
Herken je kruidige aroma's in je wijn, zoals bij een Syrah of Viognier? Pimp je gerecht dan met veel groene kruiden, zoals tijm, rozemarijn, oregano, munt en basilicum.
Heb je een zachte rode wijn met hele rijpe fruitsmaken en frisse zuurtjes die speeksel opwekken aan de zijkant van je mond? Een wijn die heel gemakkelijk wegdrinkt? Maak er een gerecht bij op basis van tomatensaus, zonder het al te stevig te kruiden.
Drink je een stevige wijn, met volle smaken, waarbij je het gevoel hebt dat je tandvlees wat opdroogt door de vele tannines? Kies dan voor een hartig gerecht met gebakken of gegrild vlees, dat stevig gekruid is of zelfs pikant.
Wat staat er bij jou het vaakst op de voorgrond: de wijn of het gerecht? En durf je daar eens anders naar kijken?
Had je al gezien dat er ook in mijn logo een voorgrond en een achtergrond te bespeuren zijn?
Kijk er nog eens naar, en dan merk je dat in die 'vreemde zwarte vlek' aan de linkerkant een half wijnglas is uitgesneden, en aan de rechterkant een halve fles.
Eens je het gezien hebt, kun je er niet meer naast kijken, en zul je altijd eerst de wijnfles zien.
Voilà, nu staat wijn bij jou voortaan ook stiekem op de voorgrond :-)
Comments