top of page
Zoeken
Foto van schrijverLiselotte Verfaillie

Tempranillo: soepelheid én stevigheid




De laatste dagen is het ideaal weer om vrienden uit te nodigen en de hele avond op je terras te zitten met een hapje en een drankje. Veel bordjes op tafel met groente, vlees, vis, kaas, aardappelgerechtjes, ... Niets zo heerlijk, toch? Alleen... welke wijn past er nu bij zo'n veelheid van smaken en texturen?

#whatgrowstogethergoestogether, dus... Spaanse tapas, met Spaanse wijn.


Als je in het winkelrek voor de Spaanse wijnen staat, zullen je snel 2 terugkerende termen opvallen: 'Tempranillo' en 'Rioja'. Tempranillo is een inheemse druif, en wordt over heel Spanje aangeplant, maar het vaakst in Rioja, een wijnstreek in het noorden van Spanje. Een Rioja kan een monocépage zijn, dus een wijn enkel van Tempranillo gemaakt, of een blend van vooral Tempranillo aangevuld met Garnacha of Syrah.


Daarnaast vind je op de fles een heel specifieke aanduiding die de leeftijd van de wijn verraadt, en het aantal maanden dat de wijn in houten vaten heeft gerijpt, en daarmee dus ook het smaakprofiel van de wijn.

Een Rioja Joven is een jonge, fruitige wijn die geen of zo goed als geen houtrijping heeft gehad en snel gebotteld is. De fruitaroma's staan hier centraal.

Een Rioja Crianza heeft minstens 24 maanden gerijpt, op houten vaten én op fles, waarvan minstens 6 maanden op hout.

Een Rioja Reserva heeft 36 maanden gerijpt, waarvan minstens 12 maanden op houten vaten en de rest op de fles.

En een Rioja Gran Reserva is een wijn die tenminste 60 maanden (5 jaar!) heeft gerijpt, waarvan tenminste 18 maanden op hout. Deze wijnen worden niet elk jaar gemaakt, enkel in topjaren, en kunnen dus pas in hun 6e jaar na de oogst worden verkocht.


Tempranillo is een wijn vol fruitaroma's, helderrood fruit zoals bessen en frisse aardbeien. Door de vinificatie op eikenhouten vaten én een lang rijpingsproces, krijg je daarnaast ook aroma's van specerijen, gedroogde kruiden en cederhout. Een wijn met veel body en stevigheid, maar tegelijkertijd laag in tannines.


Een typisch Spaanse wijn serveer je met typisch Spaanse gerechten. En de Tempranillo druif is dankzij zijn combinatie van soepelheid en stevigheid een dankbare wijn om gerechten bij de pairen. Door de fruitigheid, gaat hij prima met groenten, vis en aardappelgerechtjes. Doordat hij geen sterke tannines heeft, kun je hem pairen met Manchego, de gekende plaatselijke kaas. Een oudere wijn, die langer heeft gerijpt, gaat goed samen met vlees dat ook traag gegaard is, zoals pulled pork of gehaktballetjes die lang hebben liggen sudderen in tomatensaus.


Een oudere Tempranillo, die enkele maanden houtrijping heeft gehad, kun je best een uurtje voor het uitschenken karaferen. Zo krijgen de complexe aroma's de kans om los te komen. Tempranillo hoeft niet koud geserveerd te worden: een temperatuur van 17¨° is ideaal. Je kan de fles of de karaf dus gerust op tafel laten staan tussen het inschenken door. Dat is: als hij lang genoeg meegaat, tenminste... :-)


Tempranillo serveer je best in een wijd glas die terug wat toeloopt naar boven toe. Zo is er veel plaats voor alle krachtige aroma's om zich te ontwikkelen.



Volgende week al de laatste regionale foodpairing tip, hiervoor blijven we bij rode wijn, maar we zoeken een ander land op.


Heb je de vorige drie #whatgrowstogethergoestogether foodpairing tips gemist? Je vindt ze hier terug:





Comments


bottom of page