top of page
Zoeken
Foto van schrijverLiselotte Verfaillie

wine + dinner = winner



Op 4 maart mocht ik een wijn - gerecht avond presenteren. De avond was een samenwerking tussen Wijnen Van Genechten (https://www.zuid-afrikaansewijnen.be/) en het nieuwe restaurant The Hill (https://www.thehill.be). Het was een fantastisch mooie menu, met mooie producten en zachte smaken. We hebben geprobeerd om elk gerecht eer aan te doen met de juiste wijn. Ik leid jullie graag door de avond.



We startten met een hapje op basis van gamba en zoete aardappel. Een hapje met zachte smaken en een krokante bite. Bij dit hapje hebben we een Graham Beck Brut geserveerd: een Zuid-Afrikaanse schuimwijn van Chardonnay en Pinot Noir volgens de methode cap classic. Een mooie combinatie, waar de gasten in alle rust van konden genieten in de mooie, traditionele lounge ruimte.



Het eerstvolgende gerechtje was '2 bereidingen van Noorse zalm en knolselder'. Ook hier weer zachte smaken met een crunchy textuur door toevoeging van de mosterdzaadjes. Een heel fris gerecht, met een eerder filmend mondgevoel. Het gerecht ging mooi samen met de Tempus Two uit Australië. De lichte kleur en groene flitsen verraadden al het frisse karakter van de wijn. Deze blend van Sémillon en Sauvignon Blanc heeft een zesty zuurtegraad en aroma's van limoen en citroen, met een hint van groene asperges. Beide druiven zijn 's nachts geoogst en direct geperst, om het frisse karakter te kunnen garanderen.




Het derde gerechtje was een carpaccio van Limosin met truffel en zeekraal. Zo vroeg in de maaltijd toch al pairen met een rode wijn is spannend, maar het was een geslaagde combinatie. De Kóvacs Nimrod Cool Noir uit Hongarije is een lichte en frisse Pinot Noir. Geteeld op een bodem met vuursteen, geeft de druif een mooie mineraliteit aan de wijn. We herkennen aroma's van rood fruit, tabak en gebrand hout. Deze complexe wijn smaakte prima met de de complexiteit van het gerecht: de zachte smaak en textuur van de carpaccio, de intense smaken van zeekraal en truffel en het hele gerecht goed afgewerkt met peper.





Via de coquille met pastinaak en rucola gingen we terug over naar de witte wijn: 2 Chardonnay's na elkaar. Bij dit volle, romige gerecht, proefden we de Steenberg Sphynx uit Zuid- Afrika. Een hele mooie wijn met enerzijds frisse aroma's van limoen en citroen, en anderzijds boterige en romige aroma's in de nasmaak. Een perfecte pairing bij dit gerecht van frisse zeevruchten met romige crème van pastinaak.



Ook bij de skrei met karnemelk en romanesco hebben we een houtgelagerde Chardonnay gepresenteerd: de Arzuaga Fan D'Oro uit Spanje is gemaakt met druiven van oude wijnstokken op een vulkanische ondergrond. Aroma's van witte bloemen, vijgen, appelcompôte en noten in de neus, en fruitige en gerookte smaken in de mond. Een mooie combinatie met het complexe gerecht.



Met deze risotto met butternut en jonge wortel gingen we over naar de rode wijn: Tamero uit Italië. Deze blend van Negroamarao en Primitivo vormde met zijn rijpe fruitige aroma's een perfecte pairing met de zachte textuur en aroma's van dit gerecht. Het alcoholpercentage van 15% was niet storend maar gaf het gerecht een extra pittige nasmaak.




Het volgende gerecht was een parelhoen met piperade en aubergine. Een stevig en rijp gerecht dat wel een stevige wijn kan gebruiken. We hebben het gepaird met La Grange Rondeur Appassimento uit Languedoc, Frankrijk: een typische blend van Syrah, Grenache en Mourvèdre, gerijpt op houten vaten. Een volle smaak van zwarte bes, kers, framboos, zoethout, drop en groene kruiden, met een peperige nasmaak. Met dit gerecht sloten we de hartige gerechten af, en gingen we via een assortiment kazen naar een nagerecht. Tijd voor zoete wijnen dus...






The Hill serveerden ons 3 kazen van Schockaert: een geitenkaas, een roodbacteriekaas en een blauwgeaderde kaas. Heel verschillend in smakenpallet en intensiteit, en dus moeilijk om een wijn te combineren die bij elke kaas goed pairt. We kozen voor de Ridgeback Natrual Sweet Viogner uit Zuid-Afrika. Met 156 gr/l restsuiker een mooie match met de roodbacteriekaas en de blauwgeaderde kaas, maar net iets te sterk voor de geitenkaas.



We sloten het geheel heel mooi af met Mango met granola en yoghurt. Een mooie combinatie van fris yoghurtijs met een zoete saus van mango. Hier paste de Vinha D'Ervideira Vindima Tardia White uit Portugal mooi bij. Een zoete wijn, maar niet te zoet, met een leuke zuurtegraad waardoor we toch geëindigd zijn met iets fris.


Kortom... een mooie, lekkere avond, met soms verrassende combinaties, met niet enkel een mooi menu maar ook mooie en betaalbare wijnen. In de herfst komen we terug, ik kijk er al heel hard naar uit!!







Comments


bottom of page